Banner animat

Integrarea europeana


Informare in urma participarii CCIR la intalnirea organizata de Ministerul Fondurilor Europene in data de 01 octombrie 2014


Descarcati aici informarea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei in urma participarii CCIR la intalnirea organizata de Ministerul Fondurilor Europene in data de 01 octombrie 2014.
INFORMARECamera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a primit din partea Ministerului Fondurilor Europene (MFE) si a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), in calitatea sa de membru in Comitetul Interministerial pentru Acordul de Parteneriat (CIAP), invitatia de participare la o reuniune, in cadrul careia se va prezenta si supune dezbaterii Strategia pentru consolidarea administratiei publice 2014-2020, ce urmeaza a fi aprobata prin hotarare de guvern.

Reuniunea, la care a participat din partea CCIR dl. George Cotiga, sef Birou Proiecte Europene, Departamentul Analiza, Politici si Afaceri Publice, s-a defasurat la sediul Ministerului Fondurilor Europene, in data de 11.09.2014, avand pe ordinea de zi

(a)    aprobarea minutei reuniunii CIAP anterioare, din data de 04.02.2014 si

(b)   prezentarea proiectului de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea Strategiei pentru Consolidarea Administratiei Publice 2014-2020 si constituirea Comitetului National pentru Coordonarea Implementarii Strategiei.

Prezentarea Strategiei pentru Consolidarea Administratiei Publice 2014-2020 a fost precedata de cuvinte de deschidere rostite de dl. Gabriel Onaca, Secretar de Stat MFE, dl. Radu Puchiu, Secretar de Stat, Cancelaria Primului-Ministru si de catre dna. Sirma Caraman, Secretar de Stat, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

De asemenea, au mai luat cuvantul dl. Adrian Curaj, director general in cadrul Ministerului Educatiei Nationale si dl. Radu Gheorghiu, Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii, in calitate de coordonatori al echipei de realizare a strategiei si dl. Gabriel Friptu, director general, Directia Generala Programe Europene din cadrul MDRAP.

Vizualizati agenda si materialele prezentate in cadrul Reuniunii.

 
 

Descarcati aici spre consultare proiectul de lege.
Descarcati aici expunerea de motive pentru Proiectul de lege privind cooperarea internationala pentru dezvoltare 2014.
 Ordinul nr. 989/2014 emis de Ministerul Fondurilor Europene

In contextul implementarii proiectelor curente si a masurilor necesare de urgentare a efectuarii platilor aferente cererilor de rambursare, cat si in identificarea unor noi oportunitati care sa permita membrilor sa devina beneficiari eligibili ai proiectelor cu finantare europeana, va prezentam urmatoarele documente:

-          Ordinul nr. 989/2014 emis de Ministerul Fondurilor Europene prin care se modifica si completeaza Ordinul Comun al Ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministrului Finantelor Publice nr. 1117/2170/2010 privind stabilirea regulilor de eligibilitate si a listei cheltuielilor eligibile in cadrul operatiunilor finantate prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2014, pe care il puteti descarca aici, si

-          Prima parte a listei cu raspunsurile la intrebarile formulate in perioada de consultare publica a Ghidului Solicitantului, aferent Operatiunii “Sprijin financiar acordat pentru investitii in intreprinderi” din cadrul Axei Prioritare 1, Domeniul Major de Interventie 1.1 – Investitii productive si pregatirea pentru competitia de piata a intreprinderilor, in special a IMM-urilor, publicata de AM POSCCE, pe care le puteti descarca aici .

 

Pentru informatii suplimentare, va puteti adresa domnului George Cotiga, Sef Birou Proiecte Europene, Departamentul Analiza, Politici si Afaceri Publice. (contact: 021.3117534; e-mail: George.cotiga@ccir.ro).
GHID DE BUNE PRACTICI IN DOMENIUL ACHIZITIILOR PUBLICE

AFERENTE PROIECTELOR FINANTATE DIN INSTRUMENTE STRUCTURALE

Puteti vizualiza Ghidul de bune practici in domeniul achizitiilor publice aferente proiectelor finantate din instrumente structurale accesand urmatorul link: http://ccicj.ro/docs/ghid.pdf

Document Consultativ privind Programul Operational Regional 2014-2020.


Consultati aici documentul consultativ privind Programul Operational Regional 2014-2020, draft Iulie 2014.
Descarcati aici tabelul in care  puteti include comentariile,observatiile si propunerile dvs. referitoare la  documentul consultativ POR 2014-2020.Conferinta de prezentare si dezbatere a programelor aferente 2014-2020.


Camera Nationala a participat în data de 23.07.2014 la conferinta de prezentare si dezbatere a programelor aferente 2014-2020, prin doamna Iuliana Calin, manager proiect, în cadrul Biroului Proiecte Europene, Departamentul Analiza, Politici si Afaceri Publice.

Programele au fost prezentate de doamna Mihaela Toader, Director General, Ministerul Fondurilor Europene (MFE), domnul Mihai Herciu, Director General AM PNDR, Luiza Radu, Sef Serviciu AM POR si alti reprezentanti ai AM POR, AM AT. 
Descarcati materialele prezentate in cadrul conferintei:
1. Prezentare POAT 2014-2020 (3iul2014)
2.
Prezentare PNDR 2014-2020 23 iulie 2014
3.
Prezentare POC_iulie 2014- 8_07_2017
4.
Prezentare POCU_iulie 2014
5.
Prezentare POIM_iulie 2014
6.
Prezentare POR 2014-2020 Amara


 Conferinta finala a campaniei de comunicare pentru ”POSCCE-instrument in sprijinul competitivitatii intreprinderilor”Camera Nationala a participat în data de 21.07.2014 la conferinta finala a campaniei de comunicare pentru “POSCCE – instrument în spijinul competitivitatii întreprinderilor”, prin doamna Iuliana Calin, manager proiect, în cadrul Biroului Proiecte Europene, Departamentul Analiza, Politici si Afaceri Publice.

La eveniment au participat domnul Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene, domnul Alin Sorin Mitrica, Secretar de Stat, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) si Adina Moga, Director General, AM POSCCE.

Domnul ministru Teodorovici a deschis conferinta într-o nota optimista, declarand ca atat POSCCE, cat si POSDRU, pot avea pana la finalul lui 2015 o absorbtie de 100%. Se vor finanta proiectele de pe lista de rezerva si se va realiza o supracontractare, pentru ca în cazul în care apar corectii sau alte situatii neprevazute, sa se poata transfera sumele ramase necheltuite pe alte proiecte. Se doreste ca pana la finalul lunii august sa se încheie toate apelurile de proiecte.

Dupa modelul altor state se încearca introducerea de reguli noi, ca acceptarea echipamentelor second-hand, cu conditia ca acestea sa fie achizitionate la pretul pietei si sa nu fi fost achizitionate din fonduri europene.

Pentru perioada de programare 2014-2020 se doreste o alta abordare, autoritatile de management vor avea rolul de auditori, nu de controlori si rolul de a sprijini beneficiarii în implementarea proiectelor.

Se preconizeaza ca în luna august sa se semneze Acordul de Parteneriat, iar la sfarsitul acestei luni vor fi transmise la CE pentru aprobare si Programul Operational Competitivitate (POC), Programul Operational Capital Uman (POCU) si Programul Infrastructura Mare (PIM).

Tot în luna august se doreste publicarea primelor ghiduri spre consultare, pentru ca în lunile septembrie – octombrie 2014 sa se poata lansa apelurile de proiecte. Se doreste ca toate apelurile de proiecte sa se realizeze la începutul perioadei de programare, respectiv 2014 – 2015, pentru a avea timp pentru implementare.

În continuare, domnul ministru a încurajat beneficiarii sa foloseasca mecanismul cererilor de plata, exprimându-si înca odata dorinta de a efectua platile în cinci zile de la data depunerii cererii.

Un alt subiect abordat a fost cel al achizitiilor publice. Prin OUG 51/2014 firmele care contesta rezultatul unei licitatii publice vor fi obligate sa constituie o garantie financiara "de buna conduita", reprezentand 1% din valoarea estimata a contractului contestat, dar nu mai mult de 100.000 de euro în cazul contractelor cele mai mari, care va fi retinuta integral în cazul în care contestatia formulata este respinsa. Noua reglementare este corelata cu practicile europene, iar prin introducerea acesteia nu se îngradeste dreptul de a contesta procedurile, ci doar se responsabilizeaza operatorii economici care abuzeaza de aceasta cale de atac.

În a doua partea a conferintei doamna Mihaela Toader, director general MFE, a prezentat viitorul Program Operational Competitivitate, care va avea doar doua axe prioritare:

      Axa Prioritara 1 - Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare (CDI) în sprijinul competitivitatii economice si dezvoltarii afacerilor - 797.872.340 euro (60% din POC)

      Axa Prioritara 2 - Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru o economie digitala competitiva - 531.914.894 euro (40% din POC)

Dintre categoriile de interventii finantate amintim:

-          Pentru axa prioritara 1:

} Stimularea cererii întreprinderilor pentru inovare prin proiecte de CDI derulate de întreprinderi individual sau în parteneriat cu institutele de CD si universitati, în scopul inovarii de procese si de produse în sectoarele economice care prezinta potential de crestere

} Masuri de capital de risc în favoarea IMM-urilor inovative

} Credite si garantii în favoarea IMM-urilor inovatoare si a organizatiilor de cercetare care raspund cererilor de piata

} Sprijinirea spin-off-urilor si start -up-urilor inovatoare

} Parteneriate pentru transfer de cunostinte (Knowledge Transfer Partnerships)

-          Pentru axa prioritara 2:

} Patru domenii principale pentru dezvoltarea TIC:

a)e-guvernare, interoperabilitate, securitate informatica, cloud computing si social media

b) TIC în educatie, incluziune sociala, sanatate si cultura
c) e-Comert, inovare în TIC
d) Infrastructura de banda larga si servicii digitale

} Orientare catre principii de tipul e-guvernare 2.0, servicii publice on-line, în forme intuitive si evenimente de viata.

  Descarcati  materialele prezentate in cadrul evenimentului:

1. Info & publ iunie 2014 
2.
Prezentare AM stadiul POSCCE31dec2013
3. 
Prezentare generala 2014-2020 iulie 2014
4.
Prezentare Mecanismul cererilor de plata 
5. 
Prezentare Ordin 1120 
6. 
Prezentare POC_iulie 2014
7.
Rambursarea cheltuielilor_iunie 2014


 

COOPERAREA EUROPEANA


 

Camera de Comert si Industrie din Cluj îsi propune sa contribuie la cresterea economica a judetului, prin promovarea dezvoltarii unei culturi de afaceri deschise la oportunitatile oferite de acordurile semnate cu alte Camere de Comert si institutii din Europa.

 Pentru realizarea acestui scop Camera de Comert si Industrie Cluj a semnat acorduri de colaborare cu:

 •  Ambasada Regala a Norvegiei

• Camera de Comert, Industrie, Artizanat si Agricultura Viterbo-Italia

• Centrul Extern Veneto-Italia

• Camera de Comert si Industrie Budapesta-Ungaria

• Camera de Comert si Industrie Lviv-Ukraina

• Camera de Comert Tirana-Albania

• Camera de Comert si Industrie Salonic-Grecia

• Camera de Comert si Industrie Larissa-Grecia

• Camera de Comert si Industrie Dijon-Franta

• Camera Economica Regionala Novi Sad-Serbia

• Camera de Comert si Industrie Pecs-Baranya

• Camera de Comert si Industrie Dnipropetrovs¢k-Ukraina.